Είναι οι μερικές οδοντοστοιχίες κατάλληλες για μένα;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούνται από ανταλλακτικά δόντια που είναι προσαρτημένα σε πλαστική βάση στο χρώμα των ούλων. Η βάση μερικές φορές συνδέεται με τα φυσικά δόντια χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό πλαίσιο που τη συγκρατεί στη θέση της στο στόμα. Χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών που λείπουν όταν ο ασθενής έχει ακόμα κάποια φυσικά δόντια στο στόμα του.

Χρειάζεται να πάρω μερική οδοντοστοιχία;

Η μερική οδοντοστοιχία είναι σημαντική εάν οι άνθρωποι έχουν ελλείποντα δόντια. Τους επιτρέπουν να μιλούν χωρίς εμπόδια εάν τα δόντια που λείπουν είναι στο μπροστινό μέρος των δοντιών τους και να μασούν χωρίς να πονούν εάν τα δόντια που λείπουν βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματός τους. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Όμως, οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι πολύ δημοφιλείς επειδή είναι σημαντικά φθηνότερες από τα εμφυτεύματα και δεν απαιτούν απαραίτητα χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μερικών οδοντοστοιχιών;

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι μερικών οδοντοστοιχιών είναι η σταθερή μερική οδοντοστοιχία και η αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία.

Οι σταθερές μερικές οδοντοστοιχίες είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ένας ασθενής δεν θέλει να περνάει τον κόπο να βγάζει την οδοντοστοιχία του καθημερινά και για όσους θέλουν κάτι πιο σταθερό. Τα τεχνητά δόντια συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους με οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία συγχωνεύονται με το οστό της γνάθου, εμποδίζοντας την κίνηση της οδοντοστοιχίας στο στόμα

Οι αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες τοποθετούν τα τεχνητά δόντια σε ένα πλαστικό χρώματος ούλων που συνδέεται με τα φυσικά δόντια χρησιμοποιώντας μεταλλικά κουμπώματα που είναι προσαρτημένα στο πλαστικό. Σε αντίθεση με τις σταθερές οδοντοστοιχίες, δεν είναι σταθερά συνδεδεμένες και μπορούν να αφαιρεθούν για να καθαριστούν και να αποθηκευτούν ενώ κοιμάστε. Όμως, είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουν στο στόμα και να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να μασήσει ή να μιλήσει σωστά

Είναι άνετες οι μερικές οδοντοστοιχίες;

Αφού τα φορέσετε για κάποιο χρονικό διάστημα, οι μερικές οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι άνετες. Ωστόσο, όταν ένας ασθενής τα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά, υπάρχει μια περίοδος ενόχλησης μέχρι να συνηθίσει να τα φοράει σε καθημερινή βάση. Οι πρώτες εβδομάδες θα αισθάνονται περίεργα έως ότου η γλώσσα και οι μύες στο μάγουλο μάθουν πώς να τους κρατούν στη θέση τους. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή πόνος.

Μοιάζουν οι μερικές οδοντοστοιχίες με φυσικά δόντια;

Οι οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται έτσι ώστε να μοιάζουν πολύ με τα φυσικά δόντια, αλλά θα είναι αισθητές σε κάποιον που στέκεται κοντά στον ασθενή. Εάν ο ασθενής έχει σταθερές μερικές οδοντοστοιχίες, δεν θα είναι τόσο αισθητές, επειδή τα τεχνητά δόντια είναι κατασκευασμένα από πορσελάνη και μοιάζουν με φυσικά δόντια.

Θα είναι δύσκολο να φάτε με μερική οδοντοστοιχία;

Το φαγητό με μερικές οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι τρομακτικό στην αρχή καθώς ο ασθενής συνηθίζει να τις χρησιμοποιεί. Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ξεκινούν με μαλακές τροφές που κόβονται σε μικρά κομμάτια και να μασούν και με τις δύο πλευρές του στόματος μέχρι να συνηθίσουν να μασούν με τις οδοντοστοιχίες.