Επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν

Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν πάντα να αποτρέψουν την απώλεια ενός δοντιού, υπάρχουν πολλές επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Είτε η απώλεια δοντιών προκαλείται από ασθένεια των ούλων, ατύχημα ή γενετική πάθηση, μπορεί να βλάψει τη σωματική σας ευεξία καθώς και την ψυχική σας υγεία. Είναι σύνηθες να αισθάνεστε αυτοσυνείδητοι εάν σας λείπει αισθητά ένα δόντι και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυτοεκτίμησης ή ακόμα και να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να θέλει λιγότερο να βγαίνει δημόσια. Αυτή η απώλεια αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση ή άγχος όταν βγαίνεις σε δημόσιο χώρο.

Σωματικά προβλήματα με ελλείποντα δόντια

Εάν χάσετε ένα δόντι, η μη αντικατάστασή του δεν αποτελεί επιλογή για διάφορους λόγους. Ένα δόντι που λείπει μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως:

Η φθορά των ούλων και της γνάθου είναι υψηλότερος κίνδυνος.
Αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης των ούλων.
Η έλλειψη δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση άλλων δοντιών.

Κάθε φορά που λείπει ένα δόντι, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για οποιαδήποτε από τις παραπάνω ασθένειες και επιπλοκές. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε μερικές από τις καλύτερες επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Οδοντικά εμφυτεύματα εναντίον οδοντοστοιχιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα και οι οδοντοστοιχίες είναι οι δύο πιο κοινές επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Ενώ οι οδοντοστοιχίες παραμένουν το νούμερο ένα, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν υστερούν πολύ όσον αφορά τη δημοτικότητα. Οι οδοντοστοιχίες είναι ένα αφαιρούμενο σύνολο δοντιών που συνήθως έρχονται σε πλήρες ή μερικό σετ. Αυτά χρησιμοποιούνται πιο συχνά όταν λείπουν πολλά δόντια σε κάποιον στη σειρά ή χρειάζεται αντικατάσταση όλων των δοντιών του λόγω ασθένειας των ούλων ή αδυναμίας της γνάθου.

Οδοντοστοιχίες

Οι οδοντοστοιχίες είναι μια άλλη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Συνήθως είναι φθηνότερα από τα οδοντικά εμφυτεύματα και είναι ιδανικά για κάποιον που θέλει να βγάλει τα δόντια του το βράδυ. Το μειονέκτημα των οδοντοστοιχιών είναι ότι τείνουν να γλιστρούν έξω ενώ τρώνε ή μιλάμε, εάν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Οι οδοντοστοιχίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μόλυνση εάν είναι πολύ χαλαρά τοποθετημένες και πρέπει επίσης να καθαρίζονται τακτικά για να αποφευχθεί η μόλυνση των ούλων.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στις οδοντοστοιχίες και γίνονται γρήγορα η κορυφαία επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Η κύρια διαφορά μεταξύ οδοντοστοιχιών και οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι τα εμφυτεύματα εισάγονται χειρουργικά στην κοιλότητα των ούλων και είναι μόνιμα μετά την εμφύτευση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ευκολότερα στη συντήρηση, και αν και είναι πιο ακριβά από τις οδοντοστοιχίες αρχικά, είναι φθηνότερα μακροπρόθεσμα. Τα εμφυτεύματα οδηγούν σε λιγότερες μολύνσεις των ούλων και λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Εάν συζητάτε μεταξύ οδοντοστοιχιών και εμφυτευμάτων, είναι συνετό να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας τι προτείνει.

Ποιες είναι μερικές οικονομικά αποδοτικές επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν;
Ενώ οι οδοντοστοιχίες και τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι οι δύο πιο δημοφιλείς επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές που μπορεί να είναι ευκολότερες στο πορτοφόλι σας.

Γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα

Μια γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα είναι ιδανική για την απώλεια πολλών δοντιών στη σειρά. Τα δύο δόντια στο εξωτερικό της σειράς που λείπει εμφυτεύονται χειρουργικά ενώ τα υπόλοιπα δόντια που λείπουν είναι αγκυρωμένα σε αυτά. Αυτή είναι συχνά μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για τις οδοντοστοιχίες ή τα εμφυτεύματα.

Γέφυρα που υποστηρίζεται από δόντια

Μια γέφυρα που υποστηρίζεται από δόντια λειτουργεί παρόμοια με μια γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα. Αντί τα δόντια που λείπουν να είναι αγκυρωμένα σε εμφυτεύματα, αγκυρώνονται στα υπάρχοντα δόντια εάν είναι διαθέσιμα. Για άλλη μια φορά, αυτά είναι φθηνότερα και λιγότερο επεμβατικά από τα εμφυτεύματα ή τις οδοντοστοιχίες.