Τι είναι η οδοντιατρική γέφυρα και σε τι χρησιμεύουν;

Αν φοβάστε να χαμογελάσετε δημόσια όπως κάνετε συνήθως λόγω ενός κενού στα δόντια σας, είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που θα επωφεληθούν από μια οδοντιατρική γέφυρα. Ένα κενό στα δόντια σας κάνει πολλά περισσότερα από το να αφαιρεί απλώς το χαμόγελό σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα μάσησης, ομιλίας και διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Τι είναι οι οδοντικές γέφυρες;

Αυτά είναι οδοντικά εμφυτεύματα που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δοντιών που λείπουν. Μια γέφυρα αποτελείται από δύο στεφάνες και στις δύο πλευρές του κενού (που ονομάζονται δόντια στήριξης) και ένα ψεύτικο δόντι ή δόντια όπως απαιτείται για την πλήρωση του κενού. Αυτά τα ψεύτικα δόντια – επίσης γνωστά ως ποντιακά – και αποτελούνται συνήθως από πορσελάνη, χρυσό ή κράματα.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι οδοντικών γεφυρών που χρησιμοποιούνται συνήθως:

Παραδοσιακές γέφυρες
Πρόβολες γέφυρες
Γέφυρες Μέριλαντ-Bonded

Οι παραδοσιακές γέφυρες περιλαμβάνουν τη δημιουργία στεφάνων για τα δόντια ή εμφυτευμάτων και στις δύο πλευρές του κενού και στη συνέχεια γεφύρωση του κενού με ένα πόντικο. Ενώ οι πρόβολες γέφυρες εφαρμόζονται κυρίως όταν υπάρχουν μόνο δόντια στη μία πλευρά του κενού, συνήθως στο πίσω μέρος του στόματος. Οι γέφυρες που συνδέονται με το Maryland περιλαμβάνουν τη σύνδεση μιας γέφυρας συνδεδεμένης με ρητίνη στα δόντια στις αντίθετες πλευρές του διακένου, μέσω φτερών στη γέφυρα.

«Γιατί είναι τόσο σημαντικό να φροντίζω τα κενά στα δόντια μου;»

Λοιπόν, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος λόγων. Αρχικά, τα δόντια σας έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται μεταξύ τους, οπότε όταν λείπει ένα, τα άλλα δόντια θα παρασύρονται προς την οπή που δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να γεμίσουν την τρύπα. Αυτό περιλαμβάνει και τα δόντια στην απέναντι γνάθο. Επιπλέον, το οστό της γνάθου μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται όταν λείπει ένα δόντι και αυτό επηρεάζει πολύ περισσότερο από το χαμόγελό σας ή την ικανότητά σας να μασάτε ή να μιλάτε σωστά.

Ένα συρρικνωμένο οστό της γνάθου θα επηρεάσει τον τρόπο που φαίνεται το πρόσωπο, κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο. Τα δόντια που παρασύρονται λόγω έλλειψης δοντιών/δοντιών είναι επίσης πιο δύσκολο να καθαριστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και τερηδόνας.

Τι να περιμένετε όταν αποκτήσετε μια οδοντιατρική γέφυρα

Μόλις αποφασίσετε να φροντίσετε το κενό στα δόντια σας, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο. Το να αποκτήσετε μια οδοντιατρική γέφυρα δεν είναι κάτι που πρόκειται να κάνετε στο σπίτι στο μπάνιο σας. Απαιτεί την τεχνογνωσία ενός οδοντιάτρου, και επίσης απαιτεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο οδοντίατρός σας είναι να κάνει εντύπωση το δόντι/δόντια που βρίσκεται πιο κοντά στο κενό. Θα στείλουμε το αποτύπωμα σε ένα εργαστήριο για τη δημιουργία της οδοντικής γέφυρας. Δεν είναι ασυνήθιστο οι οδοντίατροι να βάζουν μια προσωρινή γέφυρα για να προστατεύσουν τα δόντια σας ενώ περιμένετε τη μόνιμη γέφυρα και τις στεφάνες. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.