Τι μπορεί να κάνει ένας οδοντίατρος για ένα σπασμένο δόντι;

Αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει ένας γενικός οδοντίατρος για ένα σπασμένο δόντι; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα. Το να έχεις ένα σπασμένο δόντι μπορεί να είναι αποσταθεροποιητικό. Το περιστατικό μπορεί να συμβεί μετά από πτώση ή ακόμα και μετά από κατανάλωση πάγου ή σκληρών καραμέλας. Τα καλά νέα είναι ότι ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σπασμένο δόντι. Η έκταση της βλάβης θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Επιλογές θεραπείας για σπασμένο δόντι

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις θεραπευτικές επιλογές για την επιδιόρθωση ενός σπασμένου δοντιού:

Οδοντική συγκόλληση

Η οδοντική συγκόλληση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός υλικού ρητίνης χρώματος δοντιού στα δόντια για τη βελτίωση της εμφάνισης και της αντοχής τους. Διορθώνει οδοντικά προβλήματα όπως τσιπς, ρωγμές, τερηδόνα, αποχρωματισμό, κακή ευθυγράμμιση και κενά στα δόντια. Με την κατάλληλη φροντίδα, η σύνθετη συγκόλληση μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

Το σπασμένο δόντι θα τραχύνει και θα αντιμετωπιστεί με ένα μαλακτικό υγρό. Μετά την εφαρμογή του σύνθετου υλικού, ο οδοντίατρος θα το διαμορφώσει και θα το λειάνει. Στη συνέχεια, ένα φως UV χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση του σύνθετου υλικού. Αφού σταθεροποιηθεί η συγκόλληση, το δόντι θα γυαλιστεί ώστε να ταιριάζει με τα γύρω δόντια.

Καπλαμάδες

Για μια ρεαλιστική εμφάνιση, οι όψεις πορσελάνης είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ο καπλαμάς είναι ένα λεπτό στρώμα που εφαρμόζεται στην μπροστινή πλευρά του σπασμένου δοντιού για να κρύψει τις ατέλειες. Με σωστή συντήρηση, οι καπλαμάδες διαρκούν έως και τρεις δεκαετίες χωρίς να χρειάζονται τακτική αντικατάσταση. Ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει όψεις σε ένα ή περισσότερα δόντια. Οι καπλαμάδες μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για άτομα που τρίζουν τα δόντια τους.

Οι καπλαμάδες απαιτούν την αφαίρεση ενός τμήματος του σμάλτου του δοντιού. Θα χρειαστεί να κάνετε εντυπώσεις. Σε αυτό το στάδιο, ο επαγγελματίας οδοντίατρος θα αποφασίσει το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα του καπλαμά για να εξασφαλίσει ένα απρόσκοπτο μείγμα. Μπορούν να τοποθετήσουν προσωρινές όψεις στα δόντια μέχρι να ολοκληρωθούν οι μόνιμες σε εργαστήριο. Στην τελική διαδικασία, οι προσωρινοί καπλαμάδες θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν με τους ολοκαίνουργιους καπλαμάδες.

Οδοντικές στεφάνες

Εάν η ζημιά είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί κορώνα. Η οδοντική στεφάνη είναι ένα κάλυμμα που τοποθετείται πάνω από ένα δόντι για να το προστατεύει από εξωτερικές επιδράσεις. Προστατεύει τα δόντια από πρόσθετες βλάβες και πιθανή απώλεια. Ένα δόντι που έχει καταστραφεί δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μάσηση χωρίς στεφάνη.

Η πορσελάνη στο χρώμα των δοντιών βοηθά στη δημιουργία φυσικής εμφάνισης. Οι στεφάνες κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε ασθενή και ταιριάζουν στο χρώμα με τα υπόλοιπα δόντια.

Αρχικά, θα χορηγηθεί ένα τοπικό αναισθητικό για να κάνει τον ασθενή άνετο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η διαδικασία στέψης απαιτεί την αφαίρεση ενός τμήματος της δομής του δοντιού. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα πάρει καλούπια ή αποτυπώματα των δοντιών για να δημιουργήσει μια στεφάνη που ταιριάζει καλά.

Ριζικό κανάλι

Εάν το δόντι έχει μια ρωγμή που φτάνει στον εσωτερικό πολφό, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ριζικού σωλήνα. Μια κορώνα μπορεί να τοποθετηθεί αργότερα μετά τη διαδικασία του ριζικού σωλήνα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ρωγμής προς τα έξω. Ο ριζικός σωλήνας περιλαμβάνει την αφαίρεση του νεύρου και της τερηδόνας ύλης των δοντιών. Εάν ο οδοντίατρος υποψιάζεται λοίμωξη, η θεραπεία του ριζικού σωλήνα βοηθά στην προστασία του δοντιού και των στοματικών ιστών από περαιτέρω βλάβη. Μερικές φορές, μια ακτινογραφία μπορεί να είναι απαραίτητη για να εξακριβωθεί η κατάσταση του δοντιού.

Ο επαγγελματίας οδοντίατρος θα έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του δοντιού με ένα τρυπάνι και θα αφαιρέσει τον πολφό και τον νευρικό ιστό. Στη συνέχεια, το δόντι σφραγίζεται για να αποφευχθεί η επαναλαμβανόμενη μόλυνση. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να τοποθετηθεί μια κορώνα πάνω από το δόντι για να αποκατασταθεί η αντοχή του. Η διαδικασία θεραπείας μπορεί να απαιτεί πολλαπλά ραντεβού.

Οδοντικό εμφύτευμα

Εάν μια ρωγμή εκτείνεται κάτω από τη γραμμή των ούλων, μπορεί να χρειαστεί οδοντικό εμφύτευμα επειδή το δόντι δεν μπορεί να σωθεί. Στη συνέχεια, το δόντι που λείπει μπορεί να αντικατασταθεί με οδοντικό εμφύτευμα. Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες του δοντιού και εισάγονται στο οστό της γνάθου για αντοχή και ανθεκτικότητα.

Μετά την τοποθέτηση των βιοσυμβατών βιδών τιτανίου στο οστό της γνάθου, το οστό θα συγχωνευτεί μαζί του τους επόμενους δύο μήνες. Μετά από αυτό, το θεμέλιο θα είναι αρκετά ισχυρό και ανθεκτικό για να αποκτήσει το στήριγμα και την τελική κορώνα. Εάν το οστό δεν μπορεί να υποστηρίξει οδοντικά εμφυτεύματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει οστικό μόσχευμα.

Τελικές σκέψεις

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόση ζημιά έχει υποστεί ένα δόντι μετά τον τραυματισμό. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι συνήθως συνιστούν άμεση δράση ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Καθαρίστε αμέσως την περιοχή με ζεστό νερό. Οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στο πρόσωπο.