Τι να κάνετε αν χτυπήσετε ένα δόντι

Είχατε προβλήματα με ένα δόντι στο παρελθόν. Από κοιλότητες μέχρι τσιπς ή ακόμα και σπασίματα, οι οδοντίατροι μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία προβλημάτων. Τι θα συμβεί αν χτυπήσετε εντελώς τα δόντια; Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι θα πρέπει να συνεχίσετε με ένα αντιαισθητικό κενό στο στόμα σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να το λύσει και αυτό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, επομένως ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει την κατάστασή σας για να καταλήξει στην αποτελεσματικότερη δυνατή θεραπεία, όπως μια οδοντική αποκατάσταση.

Πώς συμβαίνει

Τα δόντια είναι οι ισχυρότερες ουσίες του σώματος, ακόμα πιο δυνατές από τα οστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκητοι. Τραυματικά συμβάντα και τραυματισμοί μπορούν να βγάλουν τα δόντια από το στόμα ενός ατόμου. Τα γλιστρήματα και οι πτώσεις είναι από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που μπορεί να συμβεί αυτό. Τα δόντια πέφτουν επίσης δαγκώνοντας σκληρά τρόφιμα. Άτομα που παίζουν αθλήματα υψηλής επαφής ή που συμμετέχουν σε περιπετειώδεις δραστηριότητες μπορούν επίσης να το βιώσουν.

Γέφυρες

Αυτή είναι μια κοινή διαδικασία οδοντικής αποκατάστασης που εκτελούν οι οδοντίατροι για ασθενείς που λείπουν τουλάχιστον ένα δόντι. Σε αυτή τη διαδικασία, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει μια κορώνα πάνω από παρακείμενα φυσικά δόντια, η οποία θα χρησιμεύσει ως άγκυρες. Τα ψεύτικα δόντια μπαίνουν ανάμεσα για να καλύψουν τα κενά. Αυτά τα δόντια είναι συνήθως κατασκευασμένα από πορσελάνη και έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τον ασθενή να μασάει κανονικά.

Οδοντοστοιχίες

Αυτή είναι μια πιθανότητα που οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν εάν έχουν χάσει μερικά, πολλά ή όλα τα δόντια τους. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με τον οδοντίατρο να παίρνει ένα καλούπι από το στόμα του ατόμου και στη συνέχεια να το στέλνει σε ένα εργαστήριο. Εκεί ένας τεχνικός φτιάχνει τις οδοντοστοιχίες. Αυτά αποτελούνται από ψεύτικα δόντια και μια μεταλλική βάση καλυμμένη με πλαστικό. Υπάρχουν ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες, τις οποίες ο ασθενής μπορεί να αφαιρέσει για την ευκολία του καθαρισμού ή του φαγητού.

Εμφυτεύματα

Ένας οδοντίατρος θα τοποθετήσει χειρουργικά εμφυτεύματα από κράμα τιτανίου στη γνάθο του ασθενούς. Αυτές οι μόνιμες αντικαταστάσεις είναι ανθεκτικές και επιτρέπουν στο άτομο να μιλάει και να τρώει κανονικά. Ο οδοντίατρος θα βεβαιωθεί ότι τα εμφυτεύματα ταιριάζουν με το χρώμα των φυσικών δοντιών του ασθενούς. Ένα άτομο θα μπορούσε να επιλέξει εμφυτεύματα για να αντικαταστήσει μερικά δόντια ή ακόμα και μια ολόκληρη μπουκιά δοντιών.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή αντικατάσταση για ένα δόντι που λείπει

Με όλες τις διαθέσιμες επιλογές οδοντικής αποκατάστασης, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο να επιλέξει μία. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τη σοβαρότητα της κατάστασης του ατόμου και στη συνέχεια θα προτείνει μια λύση. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του παράγοντες όπως το κόστος, η ευκολία και η διάρκεια της αντικατάστασης. Το άτομο θα πρέπει επίσης να ελέγξει με το ασφαλιστικό του πρόγραμμα για να δει εάν υπάρχει κάλυψη.