Τύποι θεραπείας της νόσου των ούλων

Χάρη στη θεραπεία της ουλίτιδας, τα άτομα με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα μπορούν να αναστρέψουν ή τουλάχιστον να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάστασής τους. Το πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων, γνωστό ως ουλίτιδα, μπορεί να αντιστραφεί με τον καθαρισμό των δοντιών σας από έναν οδοντίατρο και τη βελτίωση της στοματικής σας υγιεινής. Τα πιο προχωρημένα στάδια της ουλίτιδας δεν είναι αναστρέψιμα, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οδοντιατρικός καθαρισμός

Ένας οδοντικός καθαρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πρώτου σταδίου της νόσου των ούλων. Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών και η βελτίωση της στοματικής υγιεινής είναι συχνά αρκετά για να αναστρέψουν την ουλίτιδα. Ο οδοντίατρος θα εκπαιδεύσει τον ασθενή για το πώς να βελτιώσει τη στοματική του υγιεινή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Κλίμακα και πλάνισμα ριζών

Αυτή η θεραπεία συνιστάται συχνά για όσους έχουν πιο προχωρημένη ουλίτιδα. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να αφαιρεί την πέτρα και την πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλιμάκωση. Ο οδοντίατρος στη συνέχεια θα εξομαλύνει τις ρίζες των δοντιών του ασθενούς, γεγονός που διευκολύνει την επανασύνδεση των ούλων μετά τη διαδικασία.

Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή αντιβιοτικά για να βοηθήσει στον έλεγχο της λοίμωξης και στη μείωση της ενόχλησης κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, ο οδοντίατρος μπορεί να εισάγει φάρμακο στις τσέπες των ούλων ή να συνταγογραφήσει ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα.

Περιοδοντική χειρουργική

Εάν ένας βαθύς καθαρισμός δεν είναι αρκετός για τη διαχείριση της προχωρημένης ουλίτιδας ενός ασθενούς, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο οδοντίατρος θα τραβήξει τα ούλα του ασθενούς από τις ρίζες των δοντιών και θα αφαιρέσει την πέτρα και την πλάκα. Στη συνέχεια, τα ούλα ράβονται ξανά στη θέση τους.

Η ζωή μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας

Μόλις τεθεί υπό έλεγχο η περιοδοντίτιδα του ασθενούς, η στοματική υγιεινή και οι τακτικοί καθαρισμοί γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί. Ο οδοντίατρος θα εκτελέσει συνήθως έναν πιο εκτεταμένο τύπο καθαρισμού εάν ο ασθενής έχει παρελθόν ιστορικό ουλίτιδας. Οι καθαρισμοί βοηθούν στην εξάλειψη της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας.

Τα άτομα που έχουν προχωρημένη ουλίτιδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πιο συχνά. Τα προβλήματα που προκαλούνται από την ασθένεια των ούλων, όπως οι τσέπες των ούλων, καθιστούν πιο δύσκολη την αφαίρεση της πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών. Ο οδοντίατρος θα καταλήξει σε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι αποτελεσματικό για τον ασθενή. Μόλις τα ούλα του ασθενούς είναι υγιή, θα απαιτηθούν λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο για να διατηρηθούν έτσι.

Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή που τους βοηθά να διαχειριστούν την ενόχληση που προκαλείται από τη μόλυνση ή την ίδια τη μόλυνση. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία σε ζεστά και κρύα φαγητά μετά τη θεραπεία της νόσου των ούλων. Αυτό συνήθως υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες.

Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται έγκαιρα

Όσο περισσότερο περιμένετε να αντιμετωπιστεί η ασθένεια των ούλων, τόσο πιο επεμβατικές θα είναι οι θεραπείες και μπορεί ακόμη και να γίνει μόνιμη κατάσταση. Μιλήστε με έναν οδοντίατρο εάν έχετε συμπτώματα ασθένειας των ούλων.