5 Συμβουλές για την αντιστροφή της τερηδόνας

Εάν η επίσκεψή σας στον οδοντίατρο αποκάλυψε ότι έχετε οδοντικές κοιλότητες, πρέπει να αρχίσετε να εξετάζετε διαφορετικούς τρόπους για να αντιστρέψετε τη διαδικασία της τερηδόνας. Φυσικά, όσο ήμασταν μικροί, όλοι ακούγαμε ότι τα σάκχαρα είναι επιβλαβή για τα δόντια μας. Αυτό δεν μας αποθάρρυνε ακριβώς από το να φάμε καραμέλα, όμως. Το γεγονός είναι ότι τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες αναμειγνύονται με βακτήρια για να σχηματίσουν πλάκα που κολλάει στα δόντια μας και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η βακτηριακή πλάκα και η ζάχαρη συνδυάζονται για να δημιουργήσουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν οδοντική τερηδόνα. Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα των δοντιών σας, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στην αναστροφή του σχηματισμού τερηδόνας.

Πώς να καταπολεμήσετε την τερηδόνα

Το καλύτερο ρόφημα για την καταπολέμηση της τερηδόνας είναι το νερό. Το νερό είναι χρήσιμο για την εξουδετέρωση των οξέων και τον καθαρισμό του στόματός σας όταν οι συνθήκες δεν είναι ακριβώς κατάλληλες για σωστό βούρτσισμα. Προλαμβάνει επίσης την ξηροστομία αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι το φυσικό καθαριστικό του στόματος. Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψετε τα ζαχαρούχα ή όξινα ποτά από το να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας είναι να χρησιμοποιείτε ένα καλαμάκι όταν πίνετε. Η χρήση καλαμιού περιορίζει το ποτό που έρχεται σε επαφή με τα δόντια σας στέλνοντας το υγρό κατευθείαν στο λαιμό.

Καταναλώστε υγιεινά γεύματα

Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τα γεύματά σας σε πιο θρεπτικά εκτός από την αύξηση της πρόσληψης νερού. Επίσης, προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνετε, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και οξύ.

Πάρτε μια καλή οδοντόβουρτσα

Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που αλλάξατε την οδοντόβουρτσά σας; Οι παλιές οδοντόβουρτσες έχουν συχνά ξεφτισμένες τρίχες και συλλέγουν βακτήρια με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καθαρίσουν σωστά τα δόντια σας και μπορεί να καταλήξουν να επαναφέρουν βακτήρια στο στόμα σας. Ιδανικά, θα πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες, και ειδικά αφού πάσχετε από στοματική λοίμωξη, κρυολόγημα ή ιό. Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα που είναι άνετη και δεν τρίβει τα ούλα σας. Το βούρτσισμα και το νήμα είναι τα πιο απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμηση της τερηδόνας.

Πάρτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει με τη σωστή στοματική φροντίδα, αλλά το να σκάσει μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά από ένα γεύμα είναι πραγματικά καλό για την πρόληψη της τερηδόνας. Πολλές ποικιλίες αυτών των τσίχλων έχουν ξυλιτόλη, ένα φυσικό γλυκαντικό. Η ξυλιτόλη βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και δυσκολεύει τη σύνδεσή της στα δόντια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη είναι ένας αποτελεσματικός προληπτικός παράγοντας. Η πράξη της τσίχλας αυξάνει επίσης την παραγωγή σάλιου στο στόμα, το οποίο κατά συνέπεια βοηθά στον καθαρισμό των υπολειμμάτων τροφής.

Λάβετε αντιόξινα για την καταπολέμηση του υπερβολικού οξέος

Εάν παλεύετε με τη νόσο της παλινδρόμησης οξέος, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης αντιόξινων για να βοηθήσετε στη ρύθμιση της όξινης κατάστασης στο στομάχι. Η παλινδρόμηση οξέος στο στόμα καλύπτει τα δόντια σε καυστικό υλικό που προκαλεί αλλοίωση της αδαμαντίνης, οδηγώντας σε ευαισθησία και τερηδόνα των δοντιών.