Ποιες είναι οι δημοφιλείς επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν;

Υπάρχουν διάφοροι συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι χάνουν δόντια. Η έλλειψη δοντιών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στη μάσηση της τροφής και της σταδιακής κίνησης και κακής ευθυγράμμισης των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση των ελλειπόντων δοντιών, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών εμφυτευμάτων, των γεφυρών που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα και των αφαιρούμενων μερικών οδοντοστοιχιών.

Συνήθεις λόγοι που οι άνθρωποι χάνουν δόντια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να λείπει ένα δόντι ή δόντια. Μερικοί από αυτούς τους λόγους περιλαμβάνουν την κακή υγιεινή, τη φθορά των δοντιών και την ασθένεια των ούλων.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια επιλογή για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών που φαίνονται και αισθάνονται σαν αληθινό δόντι. Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ενός μόνο δοντιού ή πολλαπλών δοντιών. Επιπλέον, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή εάν φροντίζονται σωστά. Με τα οδοντικά εμφυτεύματα, η ρίζα του δοντιού αντικαθίσταται με μια βίδα. Αυτή είναι η άγκυρα για το ψεύτικο δόντι που αντικαθιστά το δόντι που λείπει. Μόλις τοποθετηθεί η βίδα, πρέπει να θεραπεύσετε για μερικούς μήνες για να επιτρέψετε στη βίδα να συγκολληθεί με το οστό της γνάθου σας προτού μπορέσει να προστεθεί η οδοντική στεφάνη. Τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητά τους, τη φυσική τους εμφάνιση και τη μονιμότητά τους. Μερικά μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι το κόστος τους και η επεμβατική φύση της διαδικασίας.

Γέφυρες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα

Ενώ τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ενός μόνο δοντιού ή πολλών δοντιών, οι γέφυρες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις σειρές πολλών δοντιών που λείπουν. Αντί να χρειάζεται κάθε εμφυτευμένο δόντι να αγκυρώνεται με μια βίδα, μόνο τα δύο δόντια σε κάθε άκρο της γέφυρας εμφυτεύματος αγκυρώνονται με μια βίδα. Τα μεσαία δόντια δεν απαιτούν βίδες. Ενώ οι γέφυρες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα ταιριάζουν με τη φυσική εμφάνιση και αίσθηση των οδοντικών εμφυτευμάτων και την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους, οι γέφυρες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα είναι επίσης μια πιο οικονομική επιλογή για την αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των γεφυρών που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν που είναι ομαδοποιημένα, οι γέφυρες θα πρέπει να αντικατασταθούν και επομένως δεν αποτελούν μόνιμη λύση και η διαδικασία τοποθέτησης μιας γέφυρας απαιτεί αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες

Μια τρίτη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν είναι η λήψη αφαιρούμενων μερικών οδοντοστοιχιών. Οι αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες είναι απλούστερη λύση από τα οδοντικά εμφυτεύματα. Αντί να αντικαταστήσετε όλα τα δόντια σας – που λείπουν ή όχι – με ένα πλήρες σετ αφαιρούμενων οδοντοστοιχιών, η λήψη ενός μερικού σετ οδοντοστοιχιών θα σας επιτρέψει να αντικαταστήσετε πολλά δόντια που λείπουν. Οι αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες σφίγγονται στη θέση τους και εμποδίζουν τα εναπομείναντα δόντια σας να μετακινηθούν στο χώρο όπου υπήρχαν τα δόντια που λείπουν.