Μερικές οδοντοστοιχίες με οδοντικά εμφυτεύματα

Οι μερικές οδοντοστοιχίες με οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την αντικατάσταση ενός τμήματος δοντιών που λείπουν. Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση αντικατάστασης ακόμα κι αν λείπουν πολλά δόντια, καθώς χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα για να υποστηρίξει τη μερική οδοντοστοιχία αντί να ακουμπάει τις οδοντοστοιχίες και να υποστηρίζονται από τα ούλα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μερικές οδοντοστοιχίες με οδοντικά εμφυτεύματα
Τα παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μερικές οδοντοστοιχίες με οδοντικά εμφυτεύματα, όπως ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί η διαδικασία θεραπείας, τα οφέλη και τα πιθανά μειονεκτήματα και πώς συγκρίνονται με εναλλακτικές λύσεις, όπως οι παραδοσιακές μερικές οδοντοστοιχίες που είναι αφαιρούμενες.

Επεξήγηση μερικών οδοντοστοιχιών με οδοντικά εμφυτεύματα

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη μορφή αντικατάστασης δοντιών που περιλαμβάνει τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων για τη στήριξη μιας μερικής οδοντοστοιχίας. Με τις παραδοσιακές οδοντοστοιχίες, οι μερικές οδοντοστοιχίες στηρίζονται και στηρίζονται μόνο από τα ούλα. Ωστόσο, με τις οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, οι μερικές οδοντοστοιχίες έχουν πολύ καλύτερη στήριξη και είναι μη αφαιρούμενες.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία τοποθέτησης

Υπάρχουν τρία μέρη για τη μερική οδοντοστοιχία, τα οποία είναι τα εμφυτεύματα, τα κολοβώματα και η ίδια η μερική οδοντοστοιχία. Οι μερικές οδοντοστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ενός μόνο δοντιού που λείπει ή ενός τμήματος δοντιών που λείπουν, ενώ οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι πιο κατάλληλες για την αντικατάσταση μιας ολόκληρης σειράς δοντιών που λείπουν.

Η ίδια η διαδικασία αντικατάστασης για τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάνοιξη μικρών οπών στο οστό της γνάθου αφού γίνει μια τομή στα ούλα και στερεωθεί το οδοντικό εμφύτευμα σε κάθε πλευρά της μερικής οδοντοστοιχίας. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επουλωθεί το στόμα μετά τη διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος. Επιπλέον, τα οδοντικά εμφυτεύματα πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, κατά την οποία τα εμφυτεύματα συγχωνεύονται μαζί με το οστό της γνάθου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια διαδικασία οστικού μοσχεύματος είναι απαραίτητη πριν από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υποστήριξη για κάθε οδοντικό εμφύτευμα. Μόλις επουλωθεί το στόμα, μπορεί να προγραμματιστεί μια διαδικασία παρακολούθησης για την τοποθέτηση κάθε κολοβώματος και την προσάρτηση της μερικής οδοντοστοιχίας.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μερικής οδοντοστοιχίας με οδοντικά εμφυτεύματα

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι μερικές οδοντοστοιχίες με οδοντικά εμφυτεύματα που δεν μπορούν να προσφέρουν οι παραδοσιακές αφαιρούμενες μερικές οδοντοστοιχίες. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε μια μόνιμη λύση για την αντικατάσταση δοντιών, λιγότερους διατροφικούς περιορισμούς, ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο και την ικανότητα διατήρησης της πυκνότητας στο εσωτερικό του οστού της γνάθου.

Φυσικά, με αποτελέσματα υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης διάρκειας, η μερική οδοντοστοιχία με οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να κοστίσει αρχικά περισσότερο από τις παραδοσιακές οδοντοστοιχίες. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι επίσης πιο εκτεταμένη, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τις παραδοσιακές οδοντοστοιχίες επίσης.

Οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα έναντι εναλλακτικών λύσεων

Οι οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα συγκρίνονται συχνά με αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται μόνο από τα ούλα και σταθερές γέφυρες. Οι αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο στήριξης με τις οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφύτευμα και είναι πιο επιρρεπείς στο να μην εφαρμόζουν σωστά καθώς στρεβλώνουν και η γνάθος μετατοπίζεται λόγω απώλειας δοντιών.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος απώλειας οστού στη γνάθο λόγω ατροφίας και με αφαιρούμενη οδοντοστοιχία, κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία με τις οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα. Φυσικά, τα κύρια πλεονεκτήματα των κινητών οδοντοστοιχιών είναι ότι είναι πιο προσιτές και δεν απαιτούν επεμβατική διαδικασία τοποθέτησης.

Οι σταθερές γέφυρες περιλαμβάνουν ένα ανταλλακτικό δόντι (ή πολλαπλά ανταλλακτικά δόντια) που υποστηρίζονται είτε από οδοντικά εμφυτεύματα είτε από φυσικά δόντια στήριξης. Σε κάθε βάση τοποθετείται μια κορώνα και στη συνέχεια προσαρτάται η γέφυρα των ανταλλακτικών δοντιών. Αυτό δεν παρέχει τόσο ανθεκτικό κράτημα όσο οι μερικές οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα. Ωστόσο, όπως και οι οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, είναι μόνιμα σταθερές και δεν αφαιρούνται.

Επιλογή μεταξύ μερικής και ολικής οδοντοστοιχίας

Η μερική και η ολική οδοντοστοιχία είναι παρόμοιες καθώς και οι δύο αντικαθιστούν τα ελλείποντα δόντια μέσω μόνιμων προθέσεων που υποστηρίζονται από το οστό της γνάθου. Φυσικά, η κύρια διαφορά είναι στον αριθμό των δοντιών που αντικαθιστάτε. Εάν αντικαθιστάτε μια ολόκληρη σειρά, τότε μια πλήρης οδοντοστοιχία που υποστηρίζεται από εμφύτευμα είναι η καλύτερη. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερα ή πέντε εμφυτεύματα που τοποθετούνται στρατηγικά στο εσωτερικό της γνάθου για να υποστηρίξουν μια ολόκληρη σειρά ανταλλακτικών δοντιών.